Preloader

Loading

-
image

Távmunka otthonról, gyerkőcökkel

A COVID-19 miatt kialakult járványhelyzetben sok millió iskolát zártak be, ezért rengeteg szülőnek kell megoldani a gyermekfelügyeletet és ezzel egy időben a karrierjét is otthonról kell egyengetnie. Gyerekek mellett otthonról dolgozni nem egyszerű mutatvány, ezt mindenki tudja, aki már próbálta. A szakmai karriernek a családi élettel való egyensúlyba hozása is egy gigászi küzdelem a 21. században, ebben nincsen semmi új. DE! Ezt a két ennyire fontos dolgot összeegyeztetni az ember saját otthonában, néha felér egy idegösszeomlással. Egyszerűen összekeverednek a dolgok, összefolynak a feladatok, és lesz belőlük egy kibogozhatatlannak tűnő gordiuszi csomó. De azért szerencsére van kiút belőle..

Az iskolába visszatérni sem a legegyszerűbb feladat, főleg egyik napról a másikra. Végre megszokta az ember a helyzetet, belerázódott, erre kezdhet mindent elölről. Egy friss felmérés szerint az amerikai szülők 65%-a fél iskolába engedni a gyermekét a járvány idején, természetesen legfőbb okként azt megjelölve, hogy a gyerkőce elkaphatja a COVID-19-et. A szülők mindössze 38.5%-a érezte csak úgy, hogy a vállalat, ahol dolgozik, támogatja őket. Amikor arról kérdezték ezeket a szülőket, hogy mi lenne a legjobb megoldás számukra, 75% mondta azt, hogy a rugalmas időbeosztás és a távmunka lenne a számukra legmegfelelőbb azután is, hogy az iskolák újraindultak; 8.5% szerint valamilyen gyermekgondozási szolgáltatást kellene biztosítania a cégeknek, míg 6.3% gondolja úgy, hogy oktatási segédanyagokat kellene biztosítani, hogy könnyebb legyen a helyzet. 

A gyerekeknek talán a hibrid oktatás lenne a legjobb. Külföldön rengeteg iskola vezetett be egy forgó rendszer: egyik héten az 1-4. osztály jár be az iskolába majd a következő héten az 5-8. osztály. Ezzel az iskolák kevésbé zsúfoltak és könnyebb betartani a közösségi távolságtartási normákat, illetve más egészségügyi irányelveket. Az egy hét a suliban arra szolgálna, hogy a tanár(ok) mindent elmagyarázzanak, aztán egy hétig a gyerekek tudnának otthon gyakorolni, akár egyedül is. Nem tudjuk, hogy mit hoz még a jövő, de valószínűleg itthon nem lesz hibrid oktatás, nagyon kevés iskola tudná ezt megoldani. Ezért nézzük meg hát a legjobb gyakorlati tanácsokat, amelyek segíthetnek a karantén alatti hetekben.

Legyen egy napirend

Minden reggelt érdemes azzal kezdeni, hogy mindenki megkapja az aznapi „órarendjét”. Idősebb diákoknak érdemes belerakni kötelezően elvégzendő feladatokat, a tanulást “iskola után” és a virtuális órákon való megjelenést, természetesen. Ha a gyerekek fiatalabbak, akkor érdemes az órarendet megtölteni kreatív foglalkozásokkal, virtuális órákkal és rejtvényekkel, játékokkal. Ez nem egyszerű, de ma már sok honlap foglalkozik ilyenekkel. Csak írjuk be a keresőbe, hogy mivel szeretnénk „meglepni” a gyerkőcöt és válogassunk a kínálatból (például: magyar igék ragozása, melléknevek fokozása, százalékszámítás stb-stb.)

Próbáld leutánozni az iskolai napirendet, ha egyáltalán nincsenek online órák. Váltogasd a feladatokat, amiket a neten találtál és váltogasd ezzel a tantárgyakat is. Ma már oktatási segédanyagok és oktató videók százai találhatóak meg az interneten, nem kell Neked eljátszani a szakértőt minden tantárgyból. 

Teremts magadnak rugalmas munkanapot

Ha olyan korúak a gyerkőcök, hogy még állandó felügyeletet igényelnek, valamint a partnered is otthonról dolgozik, akkor osszátok fel a napot időblokkokra és váltogassátok egymást: amíg az egyikőtök dolgozik egy külön szobában (így hatékonyabban tud koncentrálni), addig a másik a gyerekekkel van, segít nekik és felügyeli őket, esetleg főz, elvégzi a házimunka egy részét, majd csere! Ily módon lehetőség van érdemben dolgozni is és a gyerekkel is mindig van valaki.  

Ha egyedül neveled a gyermeke(i)det, vagy csak Te vagy otthon, mert a párodnak nem adott az otthoni munkavégzés lehetősége, akkor kérdezz rá a főnöködtől, hogy dolgozhatnál-e esetleg más időpontokban, ami Neked is kényelmesebb. Például felkelsz korábban és még azelőtt nekilátsz a munkának, mielőtt a gyerekek felébrednek, dolgozol alvásidőben, illetve visszamész dolgozni, amikor a gyerkőcök már alszanak. 

Legyen egy „munkahelyed” otthon is

Ha lehetséges, az egyik szobát alakítsd át ideiglenes irodává (vagy legalább az egyik szoba, egyik sarkát!). Jelezd is, hogy mindenki tudja, ha értekezleten vagy, esetleg épp egy nagyon fontos hívást intéznél. Készíts egy „Ne zavarj” vagy „Maradj csendben, kérlek” táblát és rakd jól látható helyre. Használj fejhallgatót ezeknél a hívásoknál és némítsd le magad, amikor nem Te beszélsz, így el tudod kerülni a háttérzajok miatt kialakuló esetleges kellemetlen pillanatokat.

Légy nyitott a munkatársak felé

Valószínűleg a kollégáid is felügyelnek valakire a most kialakult helyzetben, legyen az egy idősödő szülő, a saját gyermekük, vagy akár egy beteg családtag. Normális esetben nem fecsegünk a családi életünkről, de most kissé abnormális körülmények között vagyunk. Ezért bátran, már az értekezlet elején megjegyezheted, hogy van esély rá, hogy a kétéves totyogód egyszer csak berobban a szobába, hogy megzavarja a videóbeszélgetést, mert neki éppen Anya/Apa kell. De azt is nyugodtan megmondhatod, hogy a holnapi értekezlet időpontjában neked kórházba kell vinned a nagyit, mert ekkorra kapott időpontot, és nem szeretnéd, ha tömegközlekedne. Légy őszinte, ha ilyen okok miatt nem tudsz egy határidőt tartani, és mindenképpen beszélj arról is, ha extra feszültség alatt vagy, ez vagy az miatt. Nagy valószínűséggel lesz egy kolléga, aki be tud segíteni a munkádban, így elkerülheted a felesleges stresszelést is.

Tarts szünetet

Ez egy érzelmileg és szellemileg is nagyon megterhelő időszak számodra és a gyermekeid számára is. Tudnod kell, hogy teljesen rendben van, ha az iskolai menetrendet nem tudjátok követni, vagy ha növekszik a számítógép előtt töltött idő, vagy ha nem vagy olyan produktív, és nem tudsz úgy koncentrálni, mint általában. Ez teljesen normális. Légy elnézőbb magaddal és a családtagjaiddal szemben is.

Ha teheted, felejtsd el a közösségi médiát is, és ne méregesd magad másokhoz. Ezeken az oldalakon úgy tűnhet, mindenki szuperül állja a sarat, egész tanórákat tart egyedül a gyereknek, vagy videóhívással foglalja le a nagyikat és a gyerekeket egyszerre, és még este arra is van ereje, hogy háromfogásos vacsorát készítsen. Ez csak a látszat, vagy az első három nap „csodája”. Ne hasonlítsd magad hozzájuk, arra fókuszálj, hogy mi a legjobb a Te családodnak, és mi a legjobb Neked. Hozd ki magadból a legtöbbet, de közben ne ostorozd magad, ha már a harmadik csokiszeletet tömöd magadba egy kemény konferenciahívás után, vagy ha úgy érzed most azonnal meg kell enned egy teljes tortát egyedül ahhoz, hogy befejezhesd a marketing jelentést határidőre. Arra azért figyelj, hogy ezeket ne vidd túlzásba; a torta felét cseréld le egy almára vagy banánra, és a második szelet csoki után jutalmazd meg magad inkább egy ananásszal vagy mangóval.. 🙂 

Végezetül pedig annyit, hogy gondolj arra, most együtt lehetsz azokkal, akik számodra a legfontosabbak. Mert egyszer újra kinyílik majd a világ, és majd ott találod magad egyedül a lakásban, míg a gyerekek reggeltől-estig iskolában és edzésen/különórákon vannak. Aztán azon kapod magad, hogy nosztalgiával tekintesz azokra a napokra, amikor egész napokra össze voltatok zárva… mert tudom, érzem, hogy eljön ez az idő.

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: freepik.com

Comments are closed

Uploading